Jak vybrat svářečku: formální průvodce

tig-svarovani

Výběr správné svářečky může být složitý, zvláště pokud jste začátečník. Tento průvodce vám pomůže pochopit základní aspekty výběru svářečky a usnadní vám rozhodování.

Velikost a hmotnost

Přenosnost: Pokud budete svařovat na různých místech, zvolte lehkou a snadno přenosnou svářečku. Jednofázové invertorové svářečky MMA jsou ideální volbou. Tyto svářečky jsou malé, lehké a snadno se přenáší. 

Práce mimo standardní napětí: Pokud svařujete na místech bez běžného elektrického napětí, potřebujete svářečku, která může pracovat s generátory nebo dlouhými prodlužovacími kabely. Svářečky s podpěťovým zdrojem nebo PFC modulem jsou zde nezbytné. Příklad: svářecí invertor Kowax GeniArc 160 evo.

Stacionární použití: Pro práci v dílnách nebo halách jsou vhodné svářečky MIG/MAG nebo TIG. MIG/MAG svářečky jsou ideální pro silnější materiály a TIG svářečky pro jemnější a přesnější práci.

Svářecí proud a zatěžovatel

Při výběru svářečky je důležitý svářecí proud a zatěžovatel. Zatěžovatel udává, kolik minut můžete svařovat v desetiminutových cyklech. Pro elektrody o průměru 2,5 mm je doporučený proud alespoň 100 A s 60% zatěžovatelem.

Typ svářečky podle metody

MMA (obalovaná elektroda): Tato metoda je univerzální, vhodná pro většinu svařovacích prací. Je robustní a spolehlivá, ideální pro venkovní použití.

MIG/MAG: Vhodné pro svařování oceli a nerezu s ochrannou atmosférou plynu, např. CO₂. Poskytuje vynikající kvalitu svárů.

TIG: Nejlepší volba pro svařování tenkých materiálů včetně hliníku. Nabízí čisté a kvalitní sváry s bezdotykovým HF zapalováním.

Další důležité faktory

Zvažte také dostupné funkce svářečky, jako jsou předfuk, dofuk, náběh nebo doběh svářecího proudu. Tyto funkce zlepšují výsledky svařování a komfort práce.

Výběr svářečky závisí na typu práce, materiálech a pracovním prostředí. Důkladné zvážení těchto faktorů vám pomůže vybrat optimální zařízení. 

Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete další informace ohledně výběru svářečky, neváhejte nás kontaktovat. Jsme zde, abychom vám pomohli s vašimi potřebami a rozhodnutím, ať už jste zkušený profesionál v oboru svařování nebo nadšený domácí kutil. Rádi vám poskytneme veškeré potřebné rady a podporu.