Svařování titanu

titan

Titan je kov známý svou vysokou pevností, lehkostí a odolností proti korozi. Díky těmto vlastnostem je ideální pro použití v leteckém průmyslu, lékařství, chemickém inženýrství a automobilovém sektoru. Nicméně, svařování titanu představuje specifické výzvy, zejména kvůli jeho náchylnosti ke kontaminaci při vysokých teplotách.

Vlastnosti titanu

Titan vyniká poměrem hmotnosti a pevnosti, a dokáže pracovat v teplotním rozsahu od -190 °C do 590 °C. Tento kov je navíc biologicky kompatibilní, což jej činí vhodným pro lékařské aplikace, jako jsou implantáty a chirurgické nástroje. Jeho chemická odolnost je klíčová v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, kde se používá k výrobě potrubí a čerpadel.

Titan se rozděluje do několika tříd, od lehce svařitelných po obtížně svařitelné. Nejčastěji je svařován metodou TIG (WIG), přičemž se používá argon nebo helium jako ochranný plyn. Titan se však velmi snadno kontaminuje při vysokých teplotách, zejména kyslíkem, dusíkem a vodíkem, což může způsobit křehnutí a praskání svarů.

Specifika svařování titanu

Klíčovým faktorem při svařování titanu je příprava povrchu. Oxidační vrstva musí být odstraněna, přičemž k tomu se nejlépe používá aceton a kartáče z nerezu. Jakákoli kontaminace během svařování, například pomocí běžného brusného papíru obsahujícího železo, může vést k chemickým reakcím a praskání svarů.

Ochranná atmosféra musí být zajištěna co nejvyšší čistotou (99,995 % argonu) a stabilním průtokem plynu. Je doporučeno používat hořák s širokou hubicí a sítkem, a zajištění proudění inertního plynu jak pro ochranu svarové lázně, tak pro ochranu kořenové strany svaru.

Výběr materiálu a elektrody

Přídavný materiál při svařování titanu je zpravidla titanový drát stejné nebo vyšší jakosti. Tento drát musí být manipulován opatrně a nesmí opustit ochrannou atmosféru během svařování, jinak dojde k jeho oxidaci. Používají se wolframové elektrody, jako je červená, zlatá nebo šedá, a proudy nižšího rozsahu pro vytvoření kvalitní tavné lázně.

Barva svaru je důležitým indikátorem kvality. Ideální svar má stříbřitý až lehce zlatavý odstín. Jakákoli jiná barva, jako modrá nebo zelená, signalizuje chyby při svařování, jako je nedostatečná ochrana plynu nebo kontaminace.

Svařování titanu je technicky náročné, ale s dostatečnou přípravou a pečlivou prací lze dosáhnout vysoké kvality svarů. Čistota pracovního prostředí, ochranného plynu a povrchů je zásadní pro zabránění kontaminace, která by vedla ke strukturálním problémům ve svaru.

Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete další informace ohledně svařování titánu, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás a rádi vám pomůžeme s vašimi potřebami a rozhodnutím, ať už jste profesionální svářeč nebo nadšený domácí kutil.