Základní nastavení TIG svářečky

svarovaci-horak-TIG_1

TIG svařování, což je metoda využívající wolframovou elektrodu v ochranné atmosféře inertního plynu, je jednou z nejoblíbenějších technik jak pro profesionální, tak pro hobby svářeče. Abychom dosáhli kvalitního svaru, je nezbytné správně nastavit TIG svářečku, což zahrnuje několik klíčových kroků.

Výběr správné elektrody a plynu

Jedním z prvních kroků je výběr vhodné wolframové elektrody podle typu svařovaného materiálu a nastavení správného ochranného plynu. Pro většinu aplikací je argon nejlepší volbou díky své čistotě a schopnosti poskytovat stabilní oblouk. V závislosti na svařovacím proudu budete potřebovat elektrody o různých průměrech:

  • Proud 6 až 70 A: Průměr elektrody 1,0 mm, průtok argonu 5–6 litrů za minutu.
  • Proud 60 až 140 A: Průměr elektrody 1,6 mm, průtok argonu 6–7 litrů za minutu.
  • Proud 120 až 240 A: Průměr elektrody 2,4 mm, průtok argonu 7–8 litrů za minutu.

Správné zapojení svářečky

Důležitou součástí nastavení je správné zapojení svářečky. TIG hořák by měl být připojen k zápornému pólu (mínus) zdroje svařovacího proudu, zatímco zemnicí kabel by měl být připojen k plusovému pólu. Tento krok je klíčový pro dosažení stabilního oblouku a kvalitního svaru.

Nastavení parametrů sváření

Při samotném svařování je důležité nastavit správný svařovací proud. Tento parametr se odvíjí od tloušťky materiálu a druhu elektrody, kterou používáte. Obecně platí, že tenčí materiály vyžadují nižší proud, zatímco tlustší materiály potřebují vyšší proud pro dostatečné prohřátí a spojení.

Další důležitou částí je nastavení průtoku ochranného plynu. Správné množství argonu pomáhá chránit svařovací lázeň před oxidací a zajišťuje kvalitní svar. Nedostatečný průtok může vést k nedokonalým svarům a oxidaci, zatímco příliš vysoký průtok plynu může způsobit turbulenci a narušení stabilního oblouku.

Péče o vybavení

Pro dosažení optimálního výsledku je také důležité pravidelně kontrolovat a udržovat vybavení. To zahrnuje broušení wolframové elektrody a zajištění, že všechny spoje a kabely jsou pevně připojeny a v dobrém stavu. Čistota elektrody a materiálu je také klíčová, protože nečistoty mohou negativně ovlivnit kvalitu svaru.

Správné nastavení TIG svářečky je základem pro dosažení čistých a pevně svařených spojů. Věnování pozornosti detailům při výběru elektrody, nastavení proudu a průtoku plynu, stejně jako správnému zapojení a údržbě vybavení, zajistí úspěšné svařování s minimálními problémy. Tato technika, byť náročnější na přesnost a přípravu, je vynikající volbou pro svařování širokého spektra materiálů včetně nerezové oceli, hliníku a jeho slitin.

Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete další informace ohledně výběru správné svařovacího zdroje TIG, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás a rádi vám pomůžeme s vašimi potřebami a rozhodnutím, ať už jste profesionální svářeč nebo nadšený domácí kutil.